Duurzaam aan het werk

Duurzaam en verantwoord aan het werk;

Kaarsenatelier Snellies waskit streeft met haar onderneming naar een goede balans in milieu, mens en economie. We denken na over de processen in ons werk, delen kennis en wisselen informatie uit met onze leveranciers, werken met lokale partners en hebben bewuste, duurzame keuzes gemaakt in grondstoffen, productiemiddelen, verpakking, transport. In onze productie hebben we een deel van ons werk uitbesteed aan mensen met een arbeidsbeperking.

 

Duurzame grondstoffen

Voor het gieten van de kaarsen gebruiken wij paraffine.

Productinformatie van onze leverancier Sellacq in Joure:

Paraffine is een “rest” product van de fossiele grondstof aardolie. Chemisch gezien is het een verzadigde koolwaterstof, gewonnen uit de fossiele grondstof aardolie. Onze paraffine wordt met behulp van moderne, milieuvriendelijke reinigingsmethoden gezuiverd en van alle mogelijke schadelijke stoffen ontdaan. Na dit proces blijft een hoog geraffineerd eindproduct over dat is onderworpen aan een voortdurende kwaliteitscontrole en is uit toxicologisch(*) oogpunt zonder gevaar voor de volksgezondheid. De natuurlijke eigenschappen zijn karakteriserend door goede afbreekbaarheid en niet cumulatieve effecten(**).

(*Toxicologisch: giftig. **Cumulatief: samenvoegend/ophopend)

 

Wij geloven in de kracht van een hoogwaardig product en daarom verkopen wij uitsluitend paraffine van zuivere, constant hoge kwaliteit. Zuivere paraffine wordt in verschillende sectoren voor zeer uiteenlopende toepassingen gebruikt. Er zijn letterlijk honderden verschillende soorten paraffine met allerlei verschillende eigenschappen. Door de hechte samenwerking met de fabrikant van onze paraffine beschikken wij over een zeer brede kennis, ruime ervaring en blijven wij altijd op de hoogte van ontwikkelingen op productniveau en duurzaamheid.

 

 

Duurzame productie:

We hebben gekozen om de paraffine indirect, middels “au-bain-marie” te verwarmen. We gebruiken hiervoor professionele, gecertificeerde productiemiddelen. Indirecte verwarming is veiliger en is beter voor de paraffine en de apparatuur.

De paraffine wordt gegoten in siliconen mallen; siliconen zijn polymeren waarin de keten gevormd wordt door silicium- en zuurstofatomen. Door hun unieke eigenschappen worden ze gebruikt in heel uiteenlopende toepassingen in de industrie. Ze zijn in het algemeen niet-reactief, bestand tegen grote treksterktes, stabiel en bestand tegen extreme omgevingstemperaturen van -70°C tot 300°C. Door deze eigenschappen hebben siliconen een zeer lange levensduur.

Productinformatie van onze mallenmaker Noblabla uit Brabant:

Paraffine en stearine hebben nauwelijks of geen invloed op onze siliconenrubber, waardoor, bij normaal gebruik, de kaarsen mallen jarenlang meegaan. Voor eenvoudigere vormen maken wij eendelige siliconen mallen, uit één deel rubber vacuümgetrokken. Een voordelige èn duurzame uitvoering.

Elke kaars van Snellies waskit is handmatig gegoten en gelost. Tijdens ons werk produceren wij nagenoeg geen afval. De restanten kaarsvet worden gesorteerd en hergebruikt, de pit (lont) wordt op maat geknipt, kaarsen die niet goedgekeurd zijn voor de verkoop worden terug gesmolten. Het minimale wat er aan afval ontstaat wordt gescheiden (karton, rest, plastic)

Onze administratie is geheel gedigitaliseerd; wij maken geen gebruik van papier, printers, kopieermachines e.d.

 

Duurzame verpakking

Elke kaars wordt verpakt in een eigen kadodoosje. We hebben gekozen voor een duurzame verpakking van kraft karton. Het Kraft karton wat wij gebruiken wordt gemaakt door Kapstone en heet Kraftpak. Het is biodegradable, recyclebaar karton en kan gecomposteerd worden volgens de EN 13432 norm. Dit betekent dat het een milieuvriendelijke kartonsoort is die bij het oud papier mag. Voor de bedrukking van onze verpakking wordt gebruik gemaakt van plantaardige inkt.

Duurzaam op pad

 

Grondstoffen worden zo groot mogelijk per keer ingekocht om het aantal ritten van onze leveranciers tot een minimum te beperking en kosten voor ons te beperken door minder transportkosten en het voordeel van een groot afname korting.

De bestellingen die wij bezorgen, worden logistiek zo voordelig mogelijk gepland en bestellingen worden op een gunstige route samengevoegd, zodat het aantal kilometers zo minimaal mogelijk is.

Maatschappelijk samenwerken

 

Snellies waskit heeft ervoor gekozen een deel van het werk te laten uitvoeren door mensen met een arbeidsbeperking. Dat geldt voor primaire en ondersteunende processen. Het ambachtelijke kaarsen maken is een activiteit die goed is uit te besteden aan mensen met een arbeidsbeperking. Kaarsen maken voor een opdrachtgever maakt het voor de makers vaak des te leuker. Een kaars maken die ook echt bij iemand thuis komt te staan, die kaars moet met alle zorg gemaakt en ingepakt worden. Het mee kunnen werken aan een product dat echt de markt op gaat zien wij voor de deelnemers als meerwaarde; zij werken mee aan een opdracht voor een commercieel bedrijf, zij leveren hiermee een bijdrage aan de maatschappij en worden voor hun werk zelf ook beloond. Voor Snellies waskit levert deze werkwijze tegelijkertijd ruimte om ons te richten op de kernactiviteiten die groei en continuïteit moeten waarborgen.

Onze ondersteunende partners in de productie zijn een tweetal Stichtingen in de regio Utrecht:

WIJ 3.0 In regio Utrecht is een all-round organisatie voor activering en re-integratie. We bieden dagactiviteiten, toeleiding naar betaald werk en opleiding, trainingen en jobcoaching. Ons aanbod is bestemd voor een breed en divers publiek: van mensen die op zoek zijn naar sociale contacten, structuur en dagritme tot mensen die van werk naar ander werk willen.

De Punt in Soest, een locatie van Stichting Amerpoort, is een van de grootste ambachtelijke kaarsenmakerijen in Nederland. Hier werken 15 cliënten met een licht tot matig verstandelijke beperking.

Wij werken o.a. samen met:

HOUTHENTHIEK – WORKUM