Martinitoren kaars

De Martinitoren kaars anno 2018

De Martinitoren kaars is ontstaan vanuit de Domtoren kaars, in 1982 bedacht door de Utrechtse kaarsenmaker Ruud Snel. Na zijn overlijden in 2016 heeft Kaarsenmakerij Snellies waskit zijn werk voortgezet en maakt kaarsen van bijzondere torens en erfgoed.

De Martinitoren kaars is gemaakt naar het model van de Martinitoren in de stad Groningen, staande aan de Grote Markt. Wie Groningen nadert ziet al van ver het markante silhouet van de Martinitoren, wakend over de horizon. De toren heeft de bijnaam d’Olle Grieze, Gronings voor ‘de oude grijze’.

U heeft een originele, handgemaakte Martinitoren kaars. Een geschenk met een verhaal, vaak met een speciale gedachte of herinnering aan Groningen.

De Martinitoren is gebouwd sinds 1469 in Gotische stijl. De Martinitoren en de bijbehorende Martinikerk zijn genoemd naar Sint-Maarten, beschermheilige van het bisdom Utrecht, waar Groningen destijds deel van uitmaakte, de toren wordt daarom ook wel gezien als afspiegeling van de Domtoren. In de Martinitoren hangt een gelui van 12 klokken, het grootste in Nederland na dat van de Domtoren in Utrecht. De Martinitoren ligt aan de Grote Markt en hoort bij de Martinikerk. De toren is 96,8 mtr. hoog.

Er gaat niets boven Groningen!

Martinitoren kaars